Make-Up Secara Simple

Salam semua.

Semalam settle make-up kan 'minah-minah bunga manggar'. Huahuahua. Dua orang je pun. Seorang setengah jam. Kebas habis segala badan. Hadoii. Senang je pun make-up ni rupanya. Tapi practise selalu la kan. Make it perfect! How? Macam ni yang aku selalu buat.

1 - Cuci muka la dulu kan. Kalau boleh scrub sekali. Kalau tak cuci muka, tak cantik la make-up nanti. Sia-sia je conteng muka segala bagai, last-last macam apa je result. Huhu.

2 - Pakai la 3 serangkai tuh. Toner, moisturiser, UV protection. Buat ni. Important!

3 - Kalau nak tutup cela ke, sapu la concealer. Kalau kulit dah putih suci mulus, tak payah la berangan nak sapu concealer tuh. Jimat duit. Huhu.

4 - Foundation. Sapu rata. Jangan tebal sangat, nampak macam mummy pulak nanti. Hihi.

5 - Bedak tabur. Step ni ikut suka la. Kalau nak skip pun boleh. Tak de hal. Aku selalu skip. Kui3.

6 - Compact powder. Sikit-sikit sudah. Sebab awal tadi dah sapu foundation kan.

7 - Eye shadow. Ni kalau nak pakai la. Ikut suka korang la. Haa! Yang ni kena banyak kali practise. I mean, banyaaaaaakkk kaliiiii. Aku pun sampai sekarang tak berapa pandai lagi. (T_T)

update : learn from Fatin Liyana. You apply eye liner, then brush it to all over your eye's area. It will look like you pakai eye shadow with smokey eye. 

8 - Eye liner. Yang ni kalau baru nak try, better pakai pensil punya. Kalau yang dah terror tuh, pakai jek la liquid punya. Result nye lagi marvelous! Tapi tangan tuh jangan tergoyang-goyang pulak. Tak cantik nanti.

9 - Blusher. Kalau agak-agak muka kurus, debab kan la. Dan sebaliknya. Senang je. Kalau nak debab kan, you senyum then sapu. Kalau nak kurus kan, you cengkung kan la muka, ala, macam mulut twittie tuh.

10 - Hidung. Yang ni kalau nak mancung kan, sapu la kaler gelap sikit dari kulit you kat sebelah hidung tuh. Lepas tuh, kaler yang cerah sikit kat tulang hidung tuh. Blend, blend & blend. Done!

11 - Lipstick & lip gloss. Kalau nak pakai lip liner pun boleh. Lagi bagus.
 

p/s : Senang kan? Practice, practice, practice!

0 comment/s:

 

Template by BloggerCandy.com