Cara Tukar Icon Favicon Blog

Assalamualaikum!


Step 1;

Buat satu gambar yang bersaiz 50px x 50px. Gambar sendiri pun boleh. Nak cari gambar yang dah siap pun boleh.


Step 2;

Kalau nak buat sendiri gambar : Upload gambar tuh dalam file hosting. Boleh jugak upload gambar tuh dalam post then klik save. Lepas tuh, amek la URL gambar tuh.

Yang upload gambar kat post, URL nye jadi macam nih :




Step 3;

Copy URL gambar then paste pada teks Masukkan URL image di sini pada kod berwarna biru di bawah.


<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon'/>


Contoh kod yang telah di edit:

<link href='http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon'/>


Step 4;

Design > Edit HTML


Step 5;

Ctrl + F > paste kod ]]></b:skin> pada ruang Find. Enter.


Step 6 ;

Salin kod yang dah siap edit tadi (step 3) dan paste kat bawah atau selepas kod ]]></b:skin>


0 comment/s:

 

Template by BloggerCandy.com