Jaga Rambut Cara Hanis Zalikha

Salam semua.

Actually this is for my guide...easy to recall back...tapi tak salah kan kalau nak berkongsi ilmu...it's good for brain! hehe...credit to Hanis Zalikha...i got some of the tips from her blog...ngee~



gambar ini google mari



1 -  Sebelum cuci rambut, sikat dulu. Senang nak cuci.

2 - Cuci rambut dengan air sejuk. Kalau guna air suam jugak, make sure last sekali basuh dengan dengan air sejuk. Sebab rambut lagi shiny kalau guna air sejuk.

3 - Cuci rambut selang sehari. Jangan basuh hari2 kecuali atas nasihat doktor sahaja. Dia lebih pakar.

4 - Cuci rambut waktu malam sahaja

5 - Jangan lupa lepas shampoo, conditioner!

6 - Kalau tak nak guna conditioner, boleh guna olive oil. Apply 5 minit then cuci.

7 - Mask rambut sekali seminggu untuk kuatkan rambut.

8 - Kalau boleh jangan guna hair dryer. Balut guna tuala sampai air dah tak menitik, then biarkan rambut kering sendiri.

9 - Guna kain satin untuk sarung bantal.

10 - Tabur bedak talkum atas bantal sebelum tidur. Supaya rambut wangi dan tak berminyak esoknya.

11 -Kalau boleh, minimakan penggunaan sikat. Guna jari jek.

12 - Sebelum pakai tudung, pastikan rambut betul2 kering. Kalau lembap, nanti rambut bau masam!

13 - Menyihatkan rambut kalau ikat rambut tinggi2.

14 - Kalau tak pakai tudung, pakai cap. Lindung dari habuk dan cahaya matahari.

15 - Kalau buat styling rambut, cuci rambut dengan conditioner dulu baru shampoo.

16 - Kalau ada masalah rambut kelemumur, boleh guna Selsun Blue. Quite good.


17 - Trim rambut sekali dalam 6 atau 8 minggu.


18 - Minumlah banyak air masak.

0 comment/s:

 

Template by BloggerCandy.com